Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor  Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

Chci se zmínit jen o části teorie Kazimira Maleviče, který po roce 1910 chtěl reagovat na fatální změny v evropském malířství tehdejší doby. Jako Rus vytvořil teorii na základě podnětů z francouzského kubismu a italského futurismu. Vytvořil nový zobecňující směr netýkající se jen malířství, jako reakci na vlivy západní Evropy na Rusko, který nazval suprematismus.


Jeho sto let stará teorie zaměřená nejen na umění, ale jako filozofie na celkový lidský vztah ke světu, mě přenesla do současné doby. Proto nalézám současné evropské suprematisty (stejně jako Pussy Riot v Rusku), kteří uplatňují tuto teorii v celé evropské společnosti a vytváří tak EU budoucnosti. Svět, jak se nám jeví, je podle Maleviče konvencí, určovanou utilitární vztahovou strukturou, evidující pouze jeho vnější podobu a smysl.

Současní evropští suprematisté oživili jeho ideje v teorii černého čtverce na bílé ploše, který byl jako koncept poprvé zveřejněn v r. 1915 po publikování Suprematistického manifestu. Podstata lidského vztahu k realitě je v pocitu pramenícím z bezprostředního kontaktu s elementárními silami světa (nebo i vesmíru), které ještě jsou nediferencované a nezpředmětné. Potom koncept černého čtverce je vlastně symbol všech pocitů, které nás váží ke světu zbavených asociací ke všem předmětům a ta bílá plocha je nekonečno zbavené pocitů.

V důsledku neustálé tvůrčí činnosti Maleviče na teorii o všech fázích vývoje suprematismu přes dvourozměrné formy na třírozměrné až do formulace představ elementárních formotvorných zákonitostí životního prostředí budoucích obyvatel Země (nazval je Zemljanité, já bych je přejmenoval na české Zemanité) přestal nakonec dělat praktickou činnost (i malířskou) a stal se tím tvůrcem evropského filozofického odkazu, který ještě ani nebyl celý vydán.

Konečně jej skuteční občané Evropy (Euronité) nalezli a začali uplatňovat. Sumprematismus je nadvláda čisté senzibility a z hlediska suprematistů objektivní přírodní jevy nemají význam. Zkráceně lze říci, že jakákoliv dialektická metoda (ve výtvarnu libovolná historická škola zobrazení) nijak neovlivňuje skutečnou hodnotu (ve výtvarnu uměleckého) díla.

Současným evropským suprematistům jde o nalezení a určení lidské životní cesty tak, aby si lidé uvědomili, že nová cesta je obtížná a namáhavá a lidé nesmí říkat: "Vše co jsme milovali, je ztraceno, před námi je jen bílá poušť EU s mrtvým ekonomickým černým čtvercem". Lidé by však měli vědět, že suprematistický výstup na vrchol konečné fáze EU je obtížný a namáhavý, ale rozhodně přináší výsledky, pokud nikdo nestojí stranou!

Obvyklé podoby věcí a vztahů musí Euronitům ustupovat stále více a více, každým krokem se vše vzdaluje do dáli, až konečně vše staré a zpátečnické včetně národa a vlastenectví (v Rusku je zbytečný zase jedinec) se stává neviditelným. Suprematismus je prost jakékoliv sociální nebo jiné materiální tendence. Každá sociální idea, jakkoliv malá i velká a významná se rodí z pocitu hladu, a proto evropský suprematismus dokáže staré evropské kapitálové trhy zvládnout fiskálním paktem s regulací a využitím eurovalů, bezedné ECB a nezničitelným paktem EMS. Ruský suprematismus přeměňuje Putina z jedince na nemožnost žít bez jeho principů. 

Chtěl bych vám názorně ukázat význam bezobsažnosti předmětů na dvou obrazech, které obsahují identické informace o konci demokracie. První je namalován evropským suprematismem a druhý odporně postaru naturalisticky. 

EU

 

 

 

 

 

 

Rusko

Autor: Mirek Picek | neděle 16.11.2014 18:30 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Nejsou lidi

Myslím tím politiky a důležité státní úředníky. Nemyslím úředníky jako je sir Humphrey. Vlastně lidi jsou (a je jich plno), jenomže ti správní lidé nejsou na těch správných místech. Můžete namítat, že to není pravda, jenomže vyjímky jen potvrzují pravidlo.

16.10.2013 v 17:00 | Karma: 6,12 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky