Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Více Evropy pro všechny

Češi jsou poslední v řadě Evropanů, kteří mají nějakou důvěru v eurounii. Přestože je politická scéna v Česku takřka veskrze levicová a nálepka "pravice" současně odstavené "koalice 101" je jen samoúčelné dogma v rozhovorech socalistů a komunistů, je to zajímavé zjištění, protože eurounie byla do současného stavu krizového zadlužení bez znatelného růstu a prohlubující se nezaměstnaností dotlačena levicovými internacionalisty a kolektivisty.

Evropští politici nedokázali dosud opustit mantru "více Evropy" za každou cenu, ale protože základ jednotné EU byl položen na společné měně, po letitých zkušenostech i takový Jean Monnet, který byl jedním z otců zakladatelů evropského integračního procesu nakonec přiznává, že by tuto integraci začal kulturou. Je to paradox, který potvrzuje odpor k prosazované centralizaci Evropy, protože centralizovat evropskou kulturu je absolutní idiotismus.

V půlce minulého století francouzský ekonom Jacques Rueff, který byl poradce prezidenta Charlese de Gaullea prosazoval, že "Evropa bude vytvořena skrze mněnu, nebo nebude vytvořena vůbec" ("L´Europe se fera par la monnaie, ou ne se fera pas").  Mě to připomíná axiom, který nám prof. Sieber vtloukal do studentských hlav při výuce logiky u počítačů: "bit, jako jednička tam buď je nebo není". Původní názor na měnu jako důvod integrace potvrzují všichni důležití němečtí politici a kancléřka Angela Merkelová to završila: "ztroskotá-li euro, ztroskotá i Evropa".

Přestože je mnohými intelektuály (a nejenom jimi) ekonomie pokládána za šarlatánství, přiklonili se evropští politici k systému prosadit integraci i přes mrtvoly referend, přestože ti ekonomičtí šarlatáni tvrdili, že zavést měnovou unii v r. 1999 přes rozdílnost ekonomik je nemožné! A tak došlo k porušování Paktu stability a růstu, stejně jako byl opuštěn princip nulových sanací v eurounii. Výsledkem je pouze snaha o další a další centralizaci. A to přesto, že se začínají objevovat nacionalistické resentimenty, probírají se základní otázky národních suverenit a demokracií, t.j. výsada národních vlád určovat vlastní daně a veřejné výdaje.

Ta snaha levicových centralistů řešit krizi se týká hlavně Evropské hospodářské a měnové unie (EMU), ale jejich urputností dochází k opaku toho, z jakého důvodu byla integrace Evropy prosazována, aby Evropané byli spokojení, zaměstnaní, nebojovali a neválčili mezi sebou. Místo toho jsou státy předluženy, mladí lidé bez práce, entity multikulturalistů vraždí lidi a zapalují auta už skoro všude a v Řecku nenávidí Němce a vytahují vlajky s hákovým křížem. Všechna opatření konstruovaná bruselskými byrokraty, která by měla podporovat politickou unii jsou nebezpečná a nekonzistentní. Vznikla obrovská finanční rizika pro některé členy eurozóny, zesílilo napětí mezi členskými státy a hlavně vytvořila bloky v hlavách evropských občanů, aby se ztotožnili s tou úžasnou evropskou myšlenkou (nejvíce u nás).

Nepokládám Čechy za idioty, póvl a hnůj, naopak jsou natolik inteligentní, že vědí skoro všechno, a proto si poradí i se současnou politickou výměnou moci, která by ale už neměla patřit do rukou starých komunistů, i když mají lidskou tvář (jenom Zeman ne). Proto mě neudivuje český odpor a odstup k současné eurounii, protože vidíme, že se vracíme někam, kde jsme již byli, i když současná evropská společnost má jiné hodnotové atributy než RVHP.  Kdy lze v ČR svrhnout vládu je otázka veřejného výzkumu spokojenosti a nasranosti? Stačí nespokojených 30%, 50%, 70% nebo až 80%? Nebo kolik? Proveditelnost svržení vlády je tak snadná, tentokrát přes zamilovaného Nečase a tvrdou ruku urválkovských prokurátorů.

Odpornost centralizace se projevila v Evropě neúspěchem Lisabonské agendy, která začala v r. 2000 a jejím cílem bylo vytvořit z EU "nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější znalostní ekonomiku světa". Jenomže ta minulá úspěšnost v historii Evropy byla dána konkurencí států a regionů uvnitř Evropy s dynamikou a prosperitou. Centralističtí byrokraté ale tvrdí opak, maoista Barroso po neúspěchu Lisabonské smlouvy nutí státy do ještě větší harmonizace a centralizace národních politik a chce více pravomocí pro Evropskou komisi.

Největší výsměch pro centralistické levičáky byla hospodářská reforma, která nevycházela od byrokratů eurounie, ale od kancléře Gerharda Schrödera v Německu v r. 2010 jako program Agenda 2010 a dokázala nakopnout německou ekonomiku, protože se týkala hlavně uvolnění pracovní a mzdové zatuhlosti. Podpora bruselských centralistů v zemích, kde mzdy ročně rostly v desítkách procent a rozrůstala se jejich byrokracie nebo stavební činnost do obludných rozměrů, přivedlo tyto státy ke krachu (Řecko) nebo hlubokých dluhů. Otázka rozpadu eurounie je dána jen a jen vztahem německého občana k jeho spokojenosti s výdělkem a penzí, ničím jiným. Tomu se podřídí celá německá politická reprezentace ve volbách v září, z leva do prava, bez vyjímky. Protievropská strana Alternativa si již cestu vybrala.

Česká cesta k přijetí eura a jeho dopad na každého z nás bude dána výsledkem německého řešení problémů eurounie a v současné době je smutné, že jediným kritériem všeobecného posuzování eurounie je výše vyčerpaných eurodotací a jejich rozkrádání na krajských úrovníích. Dokud se česká společnost nedokáže zbavit zatuchlých dinosaurů s politickou mocí, kterou drží ve svých skoro sedmdesátiletých prackách, pak neumožní rozvinout potenciál v lidech, kteří prošli kus světa, nejsou deprivanty, je jim o třicet let méně a zvítězí ve volbách, pokud chtějí řídit tuto zemi.

25.7.2013

 

Autor: Mirek Picek | čtvrtek 25.7.2013 17:00 | karma článku: 14,70 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky