Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman už chce euro

Na ekonomy se lidé dívají jako na šarlatány a ekonomii nepokládají za vědu, ale spíše za část psychologie, která bývá někdy až hysterická. V české základní škole po roce 1989 trvalo dlouho, než se děti v matematice místo počítání cihel ve zdi něco dozvěděli o významu slova úrok. A český stát finanční gramotnost svých občanů začal léčit teprve exekutorskou surovostí. Přesto v ekonomii existují určité zákonitosti, které ale zase nechápou politici, možná záměrně.

To se stalo v době před přípravou společné měnové unie, kdy evropští politici absolutně nedbali varování ekonomů, protože politici mysleli jinak a měli jiné cíle. Já jsem se eurounii věnoval již něolikrát, proto mohu zase jen zopakovat, že varování ekonomů se týkalo základního faktu, že jakoukoliv měnovou unii nelze dlouhodobě udržet bez vytvoření fiskální unie. Zřejmě politici věřili, že se na ní domluví dobrovolně později, protože mají společný cíl, evropský mír.

Mít evropskou fiskální unii jako ve Spojených státech je sen, který by ale byl podmíněn nějakým vojenským sjednocením národů, což je eurohujerský nonsens. Ve Spojených státech došlo ke sjednocení veškerých dluhů všech států během války za nezávislost. Toto rozhodnutí A. Hemiltona mutualizovat dluhy, které navršily jednotlivé státy ještě před politickým sjednocením celé země dalo základ k integraci a to byl počátek vzniku měnové, fiskální a politické unie USA.

Bohužel v eurounii dluhy fungují tak, že každá vláda členské země vydá dluh v eurech, jenomže nad tou měnou nemá kontrolu. Proto věřitelům a držitelům dluhopisů nemůže zaručit, že v době splatnosti budou mít na to, aby mohli dluh zaplatit. Nedodržením fiskální unie dostalo eurounii do současného krizového stavu pro některé členké země. Nářek, pláč a nenávistné útoky na globální kapitál a finanční oligarchii a mafii je jen vedlejší projev charakteru levicových kolektivistů, kteří nechtějí přiznat, že nemohou uřídit něco, co uřídit nelze.

Aby se jim nezhroutil vybudovaný eurosen, musí se původní konstrukční chyba napravit. Pouhé evropské potácení se šetřících členských zemí musí vyústit do velmi složité konstrukce fiskální unie, nebo do demontáže eurozóny s nebezpečím hospodářského, sociálního a politického zemětřesení. Než nejdůležitější člen eurounie Německo dá souhlas eurounijním šafářským kašparům v čele s Barrosem v Evropské komisi a Draghim v ECB k vytvoření společného eurounijního dluhu v eurobondech, budou se tito socialističtí kašpaři vysublimovaní z revolty 60tých let snažit narůstající dluhy krizových států řešit vyšším zdaněním bohatších vrstev a přerozdělováním potřebným. To německé svolení je v podstatě morální hazard, který vyplývá z nedůvěry silných ekonomik k enormě zadluženým státům, ke kterým se už připojuje i Francie se zoufalým Hollandem, kterého již nenávidí tolik Francouzů, jako Kalouska Čechů.

Kromě toho, že při očekávané fiskální unii dojde při mutualizaci dluhů k nárustu úrokových sazeb u silných ekonomik, protože začnou být spoluodpovědné za ekonomiky slabé, musí se splnit několik podmínek. A to je další hazard, protože předešlé dojednané podmínky v eurounii byly často porušeny. Jednou podmínkou je silné omezení každého státního dluhu, aby jednotlivé státy měly zdravé veřejné finance. Druhou podmínkou je zajištění fungujícího mechanizmu, který zajistí rychlé transfery financí mezi jednotlivými státy. A poslední podmínkou je fungující úřad řídící jednotlivé vlády tak, aby se dosáhlo udržitelné úrovně dluhu a jasně potom postihovat ty vlády, které poruší rozpočtová pravidla eurozóny. Z toho jednoznačně vyplývá, že vlády nesplňující tyto podmínky, ztratí kontrolu nad vlastními rozpočtovými procesy.

Pan Zeman se vyjádřil naposledy srozumitelně tak, že by to pochopil i hnůj, že Česká republika by měla euro přijmout co nejdříve. Pokud eurozóna jednoznačně nepřesvědčí globální finanční trhy, že chce vydržet a nerosypat se v důsledku současné neustále odkládající se a prohlubující se krize šetřících zadlužených států, musí ten fiskální pakt a tím pádem jeden stát vytvořit. Pokud to EU nesplní, nemá cenu euro v ČR nyní zavádět a pokud to EU splní, staneme se obyčejnou německou zemí a pak má Zeman pravdu, přijmout euro co nejdříve.

 

 

CIRCO CASTELO, pastel

 

23.5.2013

galerie CIRKUS

Autor: Mirek Picek | čtvrtek 23.5.2013 10:00 | karma článku: 10,77 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky