Koruna, euro nebo supereuro?

17. 04. 2013 10:30:00
Eurounie se stala v současné době pro velmi mnoho lidí v Evropě noční můrou, kterou "velká trojka" vyřešit musí, ale současně musí dodržet svůj zákon, který eurosocialisté všem vytetovali na čelo: "zachovat euro za jakoukoliv cenu"! Proto se evropské státy nikdy nevrátí k původním měnám, ale v konečném důsledku tím nakonec obětují konkurenceschopnost i solidaritu mezi sebou a tím i mezi všemi lidmi v Evropě.

Když evropské státy v roce 1992 zavedly jednotný trh, velice rychle se usnadnil obchod, zvýšila se konkurenceschopnost a přineslo to bohatství všude tam, kde toho firmy využily. Za sedm let poté po zavedení eura bez zásadně nastavených podmínek společné měny začalo postupné zadlužování jižních států a eurosocialisté to svádí na krutý globální kapitál. Nekonkurenceschopné zadlužené státy vlivem počátečního snadno získatelného dluhu na různé ekonomické bubliny pro své voliče se postupně dostávají do recesí, které by eurosocialisté chtěli řešit keynesiánským pumpováním dalších dluhů.

Čeští socialisté jsou soustředěni ve větším či menším množství ve všech politických stranách, s vyjímkou pravicových stran, které jsou marginální a nejsou v parlamentu. Jenomže snaha euroskeptiků bez vyjímky po celé Evropě vrátit se do doby před Lisabonskou smlouvu je nereálná, stejně jako nereálná je likvidace eura. Nic nelze vrátit zpět, jediným řešením je změnit současnost v jinou budoucí realitu a napravit stávající snahu eurosocialistů o centralizaci a harmonizaci, které ničí subsidiaritu a konkurenci potřebnou v evropských ekonomikách. To by rádi udělali Britové, kteří vědí, že domluvit se s "velkou trojkou" nejde, chtěli by se proto domluvit s jednotlivými státy. Jenomže se současnými vládami? To bohužel také nejde. Tak kdo tu změnu centralizace udělá?

Problém eurounie lze popsat jednoduše: pokud eurosocialisté chtějí zachovat současné euro, pak se slabší ekonomiky musí stát produktivnějšími, ale současně silné ekonomiky jako Německo, Rakousko, Finsko, Nizozemsko by se měly stát méně efektivními, takže ve výsledku konkurenceschopnost Evropy oproti zbytku světa se jako celek nakonec sníží. Stagnace již nastala, ke snížení dojde. Aby eurosocialisté donutili nesourodé státy a národy jít správným směrem pod jedinou společnou myšlenkou prosperity a blaha, jsou schopni lhát a podvádět. Podvádět při nedodržení podmínek daných Maastrichtskou smlouvou, podvádět a nedodržovat podmínky fiskální disciplíny, řešit nesplatitelné dluhy jednotlivých států postupně vždy na základě momentálně poskládaného řešení bez dalších záruk.

Změnu eurozóny, která se postupně propadá do stavu, kdy se začínají vytvářet odstředivé tendence známé z historických rozpadů unií, charakterizuje nevraživost, nenávist, nezaměstnanost, sociální napětí bez řešení. Pokud Německo podlehne tlaku eurosocialistů z Francie, Španělska a Itálie a přistoupí na společné dluhopisy - erobondy, tak aby všechny zadlužené země měly možnost převést celý objem svého vládního dluhu na eurobondy, pak by prý příznivé důsledky představovaly naprostý zázrak. No ano, pro ty méně konkurenceschopné státy by se rozhodně zlepšily podmínky. Ale prodloužila by se agónie eurounie.

Ten zázrak by se konal pouze při dodržení přísných fiskálních podmínek a dalších nutných kroků. Jenomže z dodržování předem stanovených podmínek mají eurosocialisté jenom uslintanou hubu. Plíživé oddálení rozloženého dluhu všech států na jednu hromadu nevyřeší rozdíly v konkurenční schopnosti, nedevalvuje měnu tam, kde je třeba, pouze vytvoří větší hromadu socialistického hnoje. Proto se na tuto cestu Německo odmítá vydat a naopak roste čím dál větší síla, která po německých volbách v září chce rozdělit eurozónu na část severní a část jižní.

Severní část v čele s Německem, Rakouskem, Finskem, Nizozemím by se oddělilo se svým novým supereurem od normálního eura, které by devalvovalo. Jižní země mohou vytvořit své vlastní dluhopisové eurobondy a spolu s devalvací eura získat podstatně lepší podmínky ke snížení dluhu a zlepšení konkurenceschopnosti. Německo a spol. se svým supereurem by přišlo o podstatnou část svých pohledávek ze zemí jihu a jejich vývoz by se stal dražším než ze zemí s levnějším eurem, ale zbavilo by se toho socialistického marastu.

Záleží na německých volbách v září, kterou cestu si nakonec vyberou, cestu která jim připraví buď horší nebo lepší budoucnost. Pokud se Německo nerozhodne odtrhnout a vytvořit supereuro podle rozumu a kalkulace, dojde k neřízené dezintegraci a násilnému rozpadu unie, tím hůře i pro nás. Budoucí české parlamentní volby zase rozhodnou, ke které části eurounie budeme patřit. "Samostatně" s korunou než splníme podmínky, abychom se přidali k socialistickým švindlířům na jihu s eurem, nebo k Němcům a spol. dodržujících všechny dojednané podmínky se supereurem.

17.4.2013

galerie Mirka Picka

Autor: Mirek Picek | středa 17.4.2013 10:30 | karma článku: 15.56 | přečteno: 720x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 96 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 146 |
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 945

Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...